Bestuur

De Zwartrokers Van Toen zijn een groep enthousiaste en gedreven verzamelaars, mechaniekers, organisatoren, niet vies van wat olie en vet, maar vooral genieters van de sfeer en de zwartrokers van toen.

 

 

Bjorn Verstraete

Bjorn Verstraete Bjorn Verstraete Bjorn Verstraete Bjorn Verstraete Bjorn Verstraete

Hallo, zal me even voorstellen. Ik ben Bjorn Verstraete en ben, zoals je waarschijnlijk al kan vermoeden, nogal gepassioneerd door tractoren en landbouwmateriaal.

Het begon allemaal als klein manneke. De microbe, of hoe je het ook noemt, heb ik niet meegekregen van mijn vader, hij is meer bezeten van koeien. De microbe komt van een trapje hoger. Beide grootvaders waren landbouwer. Mijn jeugdjaren heb ik op de hoeve van mijn grootouders door gebracht waar ze een fordje 2000 hadden. Deze werd ingezet voor allerlei karweien, en was er altijd graag bij als we deze nodig hadden. Of eens gewoon een ritje maken door de streek tijdens de voorjaars grasoogst.

Bij mijn andere grootouders hadden ze enkele grotere fendt’s en enkele maaidorsers. Daar bracht ik dan de vakanties door. Al was het maar om de hele dag op het passagierszitje te zitten tijdens het zaaien, mee moest ik. Als ik dan wat groter was, mocht ik er zelf mee rijden en meehelpen. Intussen zijn beide grootouders gestopt, maar het verhaal is nog niet ten einde. Door de passie van de tractoren en mekaniek, heb ik metaal gevolgd in het VTI van Ieper.

In Adinkerke kreeg ik eens de kans om deel te nemen aan de hoevefeesten met een Massey Ferguson FE 35 van mijn grootvader. In de morgen deelnemen aan de stoet doorheen de streek, en in de namiddag met de vrienden de andere oldtimers bekijken. Was dan ongeveer 15 jaar. Ik ben afgestudeerd en begon als convectioneel/cnc frezer en doe deze job nog altijd. Beroepshalve help ik her en der bij landbouwers of bij een loonwerker.

Toen ik 19 was, heb ik zelf mijn eerste oldtimer aangeschaft. Een Wesseler W28 van bouwjaar 1953. Deze stond in redelijke staat, maar werd volledig gerestaureerd. Vlug volgde een tweede oldtimer, een Allis Chalmers C van 1948. Deze werd ook volledig gerestaureerd, maar doordat dit een benzine en een traagloper en wegens tijdgebrek komt deze niet veel buiten.

Ondertussen hebben ,ik en mijn vrouwtje Evelyn, het hoevetje gekocht van mijn grootvader. Dus plaats genoeg voor tractoren te zetten, maar als je veel plaats heb, heb je altijd plaats te kort. Intussen zijn er al enkele bijgekomen, maar daarover verder. In 2002 wou de plaatselijke landelijke gilde een namiddag activiteit, tijdens hun jaarlijkse barbecue.

We zijn dan begonnen een bijeenkomst van tractoren, en hebben dit 2 jaar in samenwerking gedaan met de landelijke Gilde. Daar de landelijke Gilde het volgend jaar een andere activiteit wilden organiseren, werden er enkele hoofden bij elkaar gehouden en beslist om zelf een clubje te beginnen. Deze personen waren dan Luc Weyne, Luc Debergh, Leon Hillewaere, Johny Depoorter en ikzelf.

De naam ‘de zwartrokers van toen’ werd in 2004 geboren. Intussen zijn Carlo Vanhove, Rita Cheroutre en Evelyn Deforche er bij gekomen. Alhoewel dat mijn vader meer van zijn beesten houdt, heeft hij toch ook een tractor aangeschaft. Een Wesseler WL 24 van het jaar 1958. Een Allis Chalmers WD, de Ferguson van mijn grootvader en nog een Allis Chalmers C in wraktoestand staan ook in de hangar. Omdat ik nog geen deftige tractor had om mijn werk te doen, hebben we een Volvo T650 aangeschaft.

.

 

Onze contactgegevens

De Zwartrokers Van Toen
Luc Weyne

Rodesteenstraat 5, 8650  Merkem

T / 0495 53 59 02
guido@dezwartrokersvantoen.be

Rekeningnummer BE03 1030 5792 0384