Bestuur

De Zwartrokers Van Toen zijn een groep enthousiaste en gedreven verzamelaars, mechaniekers, organisatoren, niet vies van wat olie en vet, maar vooral genieters van de sfeer en de zwartrokers van toen.

 

 

Luc Debergh

Luc Debergh

Ik ben geen metaalbewerker, mechanicien of landbouwer. Hoe is het mogelijk dat ik gepassioneerd ben voor oude trekkers? Misschien kun je het hieronder afleiden ...

Als kleine snaak stond ik verwonderd te kijken naar de boer die het gras naast ons huis afmaaide. Dit was voor mij een evenement om niet te missen en wat later na het keren van het hooi volgde het pressen. Een Hanomag briljant preste het hooi en met een Fordson major laadde het hooi.Dit was misschien het begin ( zowat anno 1975). M'n jeugdjaren gingen voorbij in een autogarage waar ik karweide aan de auto's , het was een leerrijke en leuke tijdsbesteding (1982-1989). Ik leerde m'n meisje kennen die uit een landbouwersgezin komt en ik heb altijd mogen helpen op de hoeve ( oogst binnenhalen, bietenoogst, …), we doen dit graag. Met dit meisje ben ik later gehuwd en we hebben nu 2 kinderen. Toen nonkel op pensioen ging (1995) kreeg ik de kans z'n tractor te kopen, maar door omstandigheden heb ik dit niet gedaan , tot m'n grote spijt ( 't was een porsche van de jaren 50 ). Vanaf dit ogenblik begon de belangstelling voor oude trekkers zwaar door te wegen.

Bij een bezoek aan een oldtimerbijeenkomst , ik denk Zwevezele 1999, zat het in mijn hoofd om een oude tractor te kopen en te restaureren. Waar vind je die ?? We gingen ten rade bij Leon ( vriend zwartroker) die zij :"ge zie gie nie goed zeker "ist ook van dat ( al lachen).

Na een aantal pogingen vond ik in december 1999 een "Fordson dexta uit 1958" zeker 5jaar stil gestaan en hij stond in een hoekje van een kot.

Wat ik toen niet wist weet ik nu. Hij was totaal versleten. Na een aantal spannende pogingen plofte het motortje. Maar :compressie beneden alle pijl, injector versluist, geen mazoutfilters , …miserie…. Geen moed verliezen het hoort bij de hobby. We hebben de Fordson baanvaardig gemaakt in de niet gerestaureerde staat. Daarmee hebben we 2 zomers meegereden en heel wat tractorbijeenkomsten bezocht. Tot december 2002: ik heb de dexta volledig aan de palang gehangen voor een grondige revisie. Ik heb er vele leuke momenten aan overgehouden, maar ook moeilijke tijden want problemen waren er genoeg (bv.: dichtingen vinden, carrosseriestukken, originele details, kleur…)

En dan: stukje voor stukje , met vele vrije tijdsuren en veel uren geduld, stond hij op 20 juni 2004 (oldtimerrit Poperinge) weer te blinken in z'n vel.

Een heel ander verhaal.

Toen we op zoek waren naar wisselstukken (oktober2002) voor m'n Dexta., ontdekte ik een zeldzame tractor : een fordson blauwe reiger E27N bouwjaar 1946 Een zeer ongewone tractor die we zullen koesteren. Deze trekker heeft 56 jaar in eenzelfde bedrijf geweest.Het is een trekker met een hele geschiedenis en nostalgie achter de rug. Dit zal m'n 2de uitdaging zijn om hem te restaureren. Het is altijd leuk als je uitgenodigd ben om een treffen te rijden of daguitstappen mee te maken. Dus vonden we het de moeite om in Merkem een gelijkaardig evenement te helpen organiseren. Omdat organiseren zonder vereniging moeilijk was kwam het idee om een nieuwe vereninging op te richten: "De zwartrokers van toen", waarvan ik het secretariaatswerk doe.

Met ons 5 proberen we voor een aangename dag te zorgen, een ruime rondrit en een verzorgde maaltijd en ieder jaar iets bij.

 

 

Onze contactgegevens

De Zwartrokers Van Toen
Luc Weyne

Rodesteenstraat 5, 8650  Merkem

T / 0495 53 59 02
guido@dezwartrokersvantoen.be

Rekeningnummer BE03 1030 5792 0384