Bestuur

De Zwartrokers Van Toen zijn een groep enthousiaste en gedreven verzamelaars, mechaniekers, organisatoren, niet vies van wat olie en vet, maar vooral genieters van de sfeer en de zwartrokers van toen.

 

 

Leon Hillewaere

Leon Hillewaere

Ik ben Leon en kom uit een landbouwersgezin. De landbouw op zich kon mij niet echt boeien maar het mechanisme van al de machines en tractoren was meer mijn ding. Ik heb ongeveer 18 jaar bij verschillende loonwerkerbedrijven gewerkt. Van zaaien tot oogsten, ik deed het allemaal. 

Toen mijn laatste baas ziek werd,stopte het bedrijf. Het was tijd voor een nieuwe uitdaging en ik werd heftruckmonteur tot op de dag van vandaag.

Ik ben een groot liefhebber van oldtimertractoren en mijn zoon Bart heeft dezelfde microbe en samen hebben we al een mooie collectie van oudjes bijeenverzameld.

Het begon allemaal met een Normag Kornett 1.1cylinder, 2-tact uit 1956. Dit is een zeldzaam exemplaar want zelfs op de keuring moesten ze erkennen dat ze dit merk niet kenden.

Toen mijn schoonvader de boerenstiel vaarwel zegde, kreeg ik van hem zijn David Brown D 25 uit 1956.

De volgende aankoop was een Porche Junior uit 1958.

Ik was daarmee al tevreden maar toen kreeg ik het aanbod van drie tractoren die ineens  te koop stonden.

Bart en ik zijn samen gaan kijken en ja, van kijken komt kopen. Een Lanz Buldog 2416, een Bautz AS 122 uit 1958 en Bart liet zijn oog vallen op de Deutz 2 cylinder, type F2L514 uit 1953. Een tijdje later kocht Bart nog een Deutz 1 cylinder, type F1L514 uit 1955.

We hadden restauratiewerk in overvloed. Maar we konden het niet laten, er volgde een Ferguson TEF uit 1955 en daarna een hele grote Steyer, 4 cylinder waarschijnlijk uit 1955. In die periode kocht Bart ook nog een Fordson Dextra uit 1960.

En toen, tijdens een bezoek aan de oldtimerbeurs te Ravels stond er iets speciaals te koop: een vliegtuigsleper uit 1958. Dit was een unieke kans want die zijn echt zeldzaam en bijna nooit te koop. Ik ben die gaan bekijken, er was enorm veel werk aan, maar ik kon het niet laten. Het gevaarte is naar Merkem verhuisd en ik ben nog volop bezig met de restauratie ervan. Het gaat vooruit maar het is een Titanenwerk. Ik hoop dat het eindresultaat binnen een aantal maanden te zien zal zijn op de verschillende evenementen en op de site.

Ondertussen staan er nog een paar speciallekes te wachten op de hand van de meester. Namelijk een van de eerste pikdorsers, een  Claeys M 73  en een  getrokken Claas  super automatic. Ikzelf ben bij de loonwerker begonnen met een M 103 en gestopt met een 8080. Dat was in de jaren 80.

Je merkt dat ik me, eenmaal op pensioen, zeker niet zal vervelen!

 

Onze contactgegevens

De Zwartrokers Van Toen
Luc Weyne

Rodesteenstraat 5, 8650  Merkem

T / 0495 53 59 02
guido@dezwartrokersvantoen.be

Rekeningnummer BE03 1030 5792 0384